14 ℃
Herdenken in het ziekenhuis

Ook de beademing was tijdens Dodenherdenking twee minuten stil

Ook de beademing was tijdens Dodenherdenking twee minuten stil
Foto: iakovenko123 / Depositphotos.com

REMSBEEK - Ook ziekenhuizen deden op 4 mei mee met de Nationale Dodenherdenking. “Vanzelfsprekend zetten we alle apparatuur dan even uit”, zegt verpleegkundige Inge Bister van de afdeling Intensive Care.

Op 4 mei om exact 20:00 uur werd het stil in Nederland. Tijdens de Nationale Dodenherdenking werden de oorlogsslachtoffers herdacht. Er was twee minuten geen muziek op de radio, de trams reden niet en veel automobilisten zetten hun wagen even aan de kant. Vrijwel iedereen herdacht in stilte de oorlogsslachtoffers. IC-verpleegkundige Inge Bister legt uit hoe de dodenherdenking verliep in het ziekenhuis.

“Het is een hele klus om het hier echt stil te krijgen. Bij sommige bedden staat veel apparatuur. Beademingsmachines, hartmonitoren, morfinepompjes. Al die apparaten sissen en piepen. Tijdens de dodenherdenking is dat geluid natuurlijk erg ongepast.”

Foto: iakovenko123 / Depositphotos.com

Bij het bed van meneer Zwartjes laat de verpleegkundige een beademingsmachine zien: “Het apparaat pompt in een vast ritme zuurstof naar de longen van de patiënt. Ik weet niet of hij me kan horen, maar ik had meneer Zwartjes al uitgelegd wat we bij de dodenherdenking zouden gaan doen. Eventjes de stekker eruit, zodat we in stilte kunnen herdenken. Dat is gewoon een kwestie van respect.”

 
Deel dit artikel: