15 ℃

Woede over vrijwilligerswerk voor asielzoekers

Meer asielzoekers krijgen de mogelijkheid om vrijwilligerswerk te doen. Ze kunnen bijvoorbeeld helpen in bejaardenhuizen of werken op een kinderboerderij. Het Centraal Registratiepunt Asielzoekers is woedend over de “werkplicht” voor asielzoekers.

vrijwilligerswerk-vluchtelingenMinister Asscher is van plan om vluchtelingen die nog in de opvang verblijven te betrekken bij vrijwilligerswerk in verschillende gemeenten. “Zo maakt hij of zij kennis met onze taal, samenleving en manier van werken. Via vrijwilligerswerk kunnen asielzoekers ook een positieve bijdrage leveren aan de Nederlandse maatschappij”, aldus de minister in dagblad Trouw.

Corstiaan Akel van het Centraal Registratiepunt Asielzoekers is woedend over het plan. “Veel asielzoekers zijn gevlucht uit oorlogssituaties en hebben behoefte aan rust. Het is schandalig dat deze mensen worden misbruikt als gratis arbeidskrachten. De minister noemt het vrijwilligerswerk, maar de asielzoekers worden op deze manier zwaar onder druk gezet om de handjes uit de mouwen te steken. Dat moeten we niet willen”, aldus Akel.

Volgens Akel is het plan niet eerlijk. “Als ik ’s morgens bij de Aldi kom, zie ik duizenden autochtone Nederlanders die te lui zijn om te werken. Zij leveren geen enkele bijdrage aan de maatschappij. Waarom gaan zij geen bejaardenbipsen wassen?”

 
Deel dit artikel: