23 ℃

RIVM waarschuwt voor groot nadeel aan omikron: “Wij worden steeds onbelangrijker”

Foto: YT CC

Het RIVM waarschuwt dat de omikronvariant van het coronavirus niet alleen maar voordelen heeft. Vooral het instituut zelf kan weleens de dupe worden van deze mildere variant.

De wereld haalt opgelucht adem nu steeds duidelijker wordt dat de omikronvariant veel mildere effecten heeft op de volksgezondheid dan de deltavariant. In heel Europa worden de lockdowns langzaam ontmanteld en ook in Nederland worden snel versoepelingen verwacht. Toch waarschuwt RIVM-baas Jaap van Dissel voor ongewilde neveneffecten van omikron.

“Het is nog niet geheel duidelijk wat de mildere omikronvariant betekent voor het RIVM, maar de eerste signalen zijn niet hoopgevend”, aldus Van Dissel. “We wachten nog op de uitkomsten van de laatste onderzoeken, maar het lijkt erop dat de rol van het RIVM grotendeels is uitgespeeld. En dat zou uitermate teleurstellend zijn. Het is niet de bedoeling dat wij straks met de handen over elkaar komen te zitten. En daarmee suggereer ik niet dat wij hopen op een nieuwe agressievere coronavariant, maar het zou wel dé oplossing zijn voor een serieus probleem dat heel Nederland zwaar raakt.”

 
Deel dit artikel: