13 ℃

Overheid gaat kinderliedjes aanpassen

Minister Asscher van Sociale Zaken heeft een nieuwe werkgroep in het leven geroepen die de Nederlandse kinderliedjes moet moderniseren. Volgens de minister is het hoog tijd dat de verouderde kinderliedjes worden herzien.

kinderliedjes-worden-aangepast“We leven toch in een veranderende wereld en veel kinderliedjes passen gewoon niet meer in deze tijd”, zegt Asscher. “Neem nu zo’n lied als ‘Altijd is Kortjakje ziek’. Wie heet er nu nog Kortjakje? Daarom hebben we dat inmiddels veranderd in ‘Altijd is Fatima ziek’. Daarmee doe je overigens ook meer recht aan de oververtegenwoordiging van bepaalde nationaliteiten in de ziekteverzuimcijfers.”

Sommige kinderliedjes worden niet aangepast, maar verboden. Asscher: “We merken dat immigranten aanstoot kunnen nemen aan bepaalde teksten. Zo’n lied als ‘Moriaantje zo zwart als roet’ is natuurlijk discriminerend. En je zal maar jarenlang als vluchteling in afwachting van een woning in een asielzoekerscentrum zitten en daar moeten zingen ‘In Holland staat een huis’. Dat is ronduit pijnlijk. Die liedjes komen daarom op een zwarte lijst en worden verboden.”

De werkgroep krijgt van alle kanten suggesties aangereikt. Zo heeft een politieke partij verzocht om het lied ‘Mijn tante uit Marokko ja die komt, hiep hoi’ op de zwarte lijst te plaatsen, omdat de komst van iemand uit Marokko niet per definitie een feest is.

 
Deel dit artikel: