“Moeder na bevalling vaak onterecht trots”

Foto: Shutterstock.com

“Kersverse moeders zijn vaak trots op zichzelf, of op het kind dat ze gebaard hebben. Dan denk ik: waarom?”, aldus gynaecoloog Diederik Vingerhoeds. Hij ziet maar al te vaak moeders die vinden dat ze een complimentje verdienen.

Volgens de gynaecoloog krijgen vrouwen na een bevalling meer respect dan ze verdienen: “Een kind baren is beslist geen prestatie. Daar is het vrouwenlichaam immers voor gemaakt. Mevrouw hoeft alleen maar een beetje te persen en dan komt dat kind vanzelf naar buiten. Toch zie ik regelmatig vrouwen die doen alsof ze een wonder hebben verricht. Misplaatste arrogantie, als je het mij vraagt.”

Na de bevalling is de moeder soms niet alleen trots op zichzelf, maar ook op de baby. “Onnodig. De bevalling is pas het begin. Daarna moet je maar afwachten of het een leuk kind wordt”, meent Vingerhoeds. “Daarnaast kun je je afvragen of een kind überhaupt iets is om trots op te zijn. Er zijn al te veel mensen op aarde, daar hoeven er echt niet meer bij. Als kersverse moeder zou je je eigenlijk kapot moeten schamen.”