16 ℃

Minister Hoekstra niet naar uitvaart al-Zawahiri

Minister Hoekstra niet naar uitvaart al-Zawahiri
Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com / Hamid Mir / Wiki Commons CC BY-SA30

Het Nederlandse kabinet zal geen afvaardiging sturen naar de uitvaart van de overleden Afghaanse politicus Ayman al-Zawahiri. Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken heeft laten weten dat hij niet voor de uitvaartplechtigheid naar Afghanistan zal afreizen.

Ayman al-Zawahiri overleed zondag tamelijk onverwacht in de Afghaanse hoofdstad Kaboel. De uitvaartplechtigheid zal vermoedelijk nog deze week plaatsvinden, maar daarbij zal geen delegatie uit Nederland aanwezig zijn. Dat is opmerkelijk. Wanneer een buitenlandse hoogwaardigheidsbekleder overlijdt, is het gebruikelijk dat de minister van Buitenlandse Zaken namens het kabinet de uitvaartceremonie bijwoont.

De afwezigheid van minister Hoekstra zou te maken hebben met een ongelukkige samenloop van omstandigheden. “De uitvaart van al-Zawahiri valt precies in het zomerreces van de Tweede Kamer. Hoekstra vindt het kennelijk niet nodig om zijn vakantie voor de uitvaart te onderbreken”, weet politiek analist Fons Knielen. “Maar wellicht speelt er meer. Het is bekend dat Hoekstra en al-Zawahiri van mening verschilden over de aanpak van de problematiek in het Midden-Oosten.”

 
Deel dit artikel: