Kritische burgers twijfelen aan bestaan van Vlieland

Foto: Oleg Romanko / Johan from Friesland / Shutterstock.com

Een groep kritische Nederlanders trekt het bestaan van het eiland Vlieland openlijk in twijfel. Volgens de critici is er geen enkel bewijs dat er zich tussen Texel en Terschelling nóg een waddeneiland bevindt.

Joran Terneugel (32) deed ruim drie jaar onderzoek naar Vlieland. Zijn conclusie: het eiland bestaat niet. “Ik begon met een simpele zoekopdracht op Google. Ik schrok me kapot van wat ik toen zag”, vertelt hij. “Als je op Google ‘Vlieland’ intikt, vind je honderden berichten die via de media over Vlieland zijn verspreid. Op die manier wil de overheid ons in Vlieland laten geloven. Maar ken jij iemand die ooit op Vlieland is geweest? Nee, ik ook niet.”

Het stoort Terneugel dat bijna niemand zelf onderzoek doet: “Op school leer je het bekende rijtje: Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog. En iedereen neemt dat klakkeloos aan. Er wordt een heel smerig spelletje gespeeld. Hele landkaarten worden gemanipuleerd. Zo probeert de overheid ons erin te luizen.”

Rest de vraag: waarom zou de overheid een compleet eiland verzinnen? “Ja, precies! Het klinkt allemaal heel onlogisch! Misschien zelfs een beetje lachwekkend. Zo erg zijn we al gehersenspoeld.”