12 ℃
Maatregelen vanwege droogte

Waterschap gaat actief naar water boren in het Markermeer

Waterschap gaat actief naar water boren in het Markermeer
Foto: Shaiful Rizhuan / Shutterstock.com

Ondanks de droogte is er nog geen acuut tekort aan water, maar het Waterschap Flevopolder wil zich voorbereiden op de toekomst. Daarom gaat het waterschap actief boren naar water in het Markermeer.

Nederland heeft te maken met extreme droogte. Waterbedrijf Vitens vroeg mensen deze week al om terughoudend te zijn met het gebruik van water. Korter douchen en niet de auto wassen, luidt het verzoek. Waterschap Flevoland verwacht dat de droogte in de komende jaren alleen maar zal toenemen. “We zullen dus op zoek moeten naar nieuwe bronnen en waar kan dat beter dan in het Markermeer. We vermoeden dat zich in het Markermeer grote, natuurlijke waterreservoirs bevinden”, aldus het waterschap.

Met een booreiland in het midden van het Markermeer hoopt het waterschap de waterbronnen te ontdekken: “Het gaat om een uniek project. Nog nooit is midden op een groot meer geboord naar water. We zijn letterlijk het eerste land ter wereld dat zoiets probeert. We weten nog niet op welke diepte het water zit, maar volgens ons onderzoek is er een reële kans dat we daadwerkelijk iets vinden.”

 
Deel dit artikel: