“Mijn baby kotst over mij heen. Hoe zit dat juridisch?”

“Mijn baby kotst over mij heen. Hoe zit dat juridisch?”
Foto: Natalia Lebedinskaia / Shutterstock.com

Elke week leggen we een lezersvraag voor aan de deskundige. Vandaag beantwoordt jurist Paul Nafta de vraag van Petra Meijhorst (27) uit Arnhem.

Petra Meijhorst, moeder van Melle: “Mijn zoon is nu zes maanden en heeft in het afgelopen half jaar verschillende keren over mij heen gekotst. Ik weet dat hij nog een baby is, maar ik kan het er ook niet zomaar bij laten zitten. Ik wil dat mijn kind hiermee stopt. Wat zijn mijn rechten?”

Paul Nafta, jurist: “Ook al is je zoon pas zes maanden, je hoeft dit gedrag beslist niet te accepteren. Juridisch is het wel lastig om hem volledig aansprakelijk te stellen, vooral omdat hij nog een baby is. Toch zou ik je willen adviseren om eens te gaan praten met een advocaat. De wet biedt best mogelijkheden om je zoon te dwingen zich respectvoller te gedragen.”

“De rechter kan je kind desnoods met een dwangsom leren waar zijn grenzen liggen. Een rechtszaak op deze leeftijd is natuurlijk niet wat je wil, maar hij moet wel leren dat het niet getolereerd wordt als hij over anderen heen kotst. Dat is een les waar hij later alleen maar profijt van heeft.”

 
Deel dit artikel: