23 ℃

ABSURD: Kabinet wil Nederlanders zelf laten onthouden of ze gevaccineerd zijn

Foto: Bojan Milinkov / Shutterstock.com

Wie gevaccineerd is tegen corona, moet dat straks misschien zelf gaan onthouden. Het kabinet overweegt burgers zelf te laten bijhouden of ze wel of niet gevaccineerd zijn.

De maatregel volgt op de verwarring die is ontstaan over de vaccinatiecijfers. Door een nieuwe rekenmethode is onduidelijk wie al is gevaccineerd en wie nog niet.

“Natuurlijk willen we graag bijhouden wie er gevaccineerd zijn, maar de vraag is of je dat aan de overheid moet overlaten. Eigenlijk is het veel logischer als mensen zélf onthouden of ze al gevaccineerd zijn”, zegt een woordvoerder. “Dat betekent dat je, zodra je bent geprikt, een soort aantekening maakt in je geheugen. Op die manier voorkom je dat je per ongeluk te vaak gevaccineerd wordt.”

Viroloog Eric Stammelhuis noemt het plan ‘absurd’: “We leven niet voor niets in een verzorgingsstaat. Mensen hebben de overheid nodig om ze te vertellen hoeveel afstand ze moeten houden, wanneer ze binnen moeten blijven en hoe ze moeten niezen. En nóg is dat voor veel mensen te moeilijk. Hoe kun je dan in hemelsnaam verwachten dat mensen zelf onthouden of ze al gevaccineerd zijn? En welke minister moeten ze dan de schuld geven als het fout gaat?”

 
Deel dit artikel: