13 ℃

Hoe overleef je de langste dag van het jaar?

Veel mensen zien er al weken tegenop: De langste dag van het jaar. Een echte beproeving voor mensen die toch al verlangen naar de dood, zoals Willemijn Paling uit Meppel. Voor het eerst durft zij over haar gevoelens te praten.

dinsdag-langste-dag-van-het-jaarDit jaar valt de langste dag op dinsdag 21 juni. De tijd tussen zonsopkomst en zonsondergang is dan ruim 16 uur en 45 minuten, maar het lijkt nog veel langer. Voor Willemijn een echte hel: “Lange dagen zijn niets voor mij. Als ik ’s morgens opsta, wil ik al terug naar mijn bed”. Willemijn staart lang voor zich uit en zegt dan, met trillende stem: “Ik ben bang. Ik heb geen idee hoe ik de langste dag moet doorkomen.”

Volgens psycholoog Frans Heijligh ziet Willemijn niet als enige op tegen de langste dag van het jaar. “Er zijn genoeg mensen die altijd ergens een aanleiding in zien om te gaan zuchten en steunen”, zegt de Heijligh. “Ze vinden altijd wel iets, waardoor ze menen dat zij een zwaarder leven hebben dan anderen. Het weer is niet goed, de cola is op, de hond is dood, noem maar op. Zij belanden dan in een negatieve gedachtencirkel.”

Voor wie opziet tegen de langste dag van het jaar, heeft Heijligh een praktische tip: “Voor de meeste mensen, en voor Willemijn in het bijzonder, geldt dat ze zich eens een keertje goed moeten laten naaien.”

 
Deel dit artikel: