Defensie volgende week langs de deuren voor NAVO-collecte

Defensie volgende week langs de deuren voor NAVO-collecte
Foto: Fortgens Photography / Wirestock Creators / Shutterstock.com

DEN HAAG - Vanaf volgende week gaan medewerkers van de Koninklijke Landmacht de straat op om te collecteren voor de NAVO. De collecte is nodig, omdat Nederland meer geld moet bijdragen aan het NAVO-budget.

De Amerikaanse oud-president Donald Trump zei dat landen die niet genoeg bijdragen aan de NAVO niet hoeven te rekenen op steun bij een eventuele Russische aanval. Volgens de afspraken moet elk NAVO-land twee procent van het bruto binnenlands product uitgeven aan defensie. Omdat Nederland daar in de begroting geen rekening mee had gehouden, komt Defensie nu met een collecte.

“Deze methode verdient natuurlijk niet de schoonheidsprijs, maar het is niet anders”, zegt demissionair defensieminister Kajsa Ollongren morgenmiddag. “We hopen dat mensen desondanks toch bereid zijn om gul te geven aan de collectant.”

Ollongren garandeert dat elke opgehaalde euro zal worden besteed aan wapens en munitie en dat er geen cent aan de strijkstok blijft hangen. De minister benadrukt dat geven aan de collectant vrijwillig is: “De collectanten zijn militairen en hebben dus wel wapens bij zich, maar ik ga er vanuit dat ze die bij de collecte niet hoeven te gebruiken.”

 
Deel dit artikel: