Rondslingerend verpakkingsmateriaal McDonald’s aangemerkt als Beschermd Stedelijk Culinair Erfgoed

Rondslingerend verpakkingsmateriaal McDonald’s aangemerkt als Beschermd Stedelijk Culinair Erfgoed
Foto: 24K-Production / Shutterstock.com

Rondslingerend verpakkingsmateriaal van McDonald’s is toegevoegd aan de lijst van Beschermd Stedelijk Culinair Erfgoed (BSCE). De nieuwe BSCE-status moet ervoor zorgen dat het verpakkingsmateriaal niet uit het straatbeeld verdwijnt.

Verpakkingsmateriaal van McDonald’s maakt al tientallen jaren onderdeel uit van het Nederlandse stadsgezicht. Maar door allerlei regelgeving dreigen de hamburgerbakjes, frietzakjes en colabekers uit het straatbeeld te verdwijnen. De status van Beschermd Stedelijk Culinair Erfgoed moet ervoor zorgen dat het iconische materiaal ook in de toekomst op straat zichtbaar blijft.

“Rondslingerend verpakkingsmateriaal van McDonald’s hoort net zo bij Nederland als tulpen, molens en draaiorgels. Of je het nou mooi vindt of niet, het is een onmiskenbaar onderdeel van onze Nederlandse straatgastronomie”, zegt cultureel historicus Gert-Jan Bonne. “Door statiegeldbekers en allerlei andere nieuwe ontwikkelingen komt rondslingerend verpakkingsmateriaal steeds meer in de verdrukking. Het zou ongelofelijk jammer zijn als dit kenmerkende materiaal voorgoed verdwijnt.”

In steden als Rotterdam, Arnhem en Leiden worden wijken aangewezen waar het rondslingerende verpakkingsmateriaal van McDonald’s te zien zal blijven. “We moeten zuinig zijn op ons culinaire erfgoed”, zegt Bonne. “We moeten voorkomen dat het per ongeluk wordt opgeruimd. Maar het is ook belangrijk dat hangjongeren en praktisch opgeleide sneleters dit iconische materiaal blijven bijstorten.”

 
Deel dit artikel: