Bij Katwijk aangespoelde vis toch overleden

Bij Katwijk aangespoelde vis toch overleden
Foto: Wiola Wiaderek / Shutterstock.com

De vis die vrijdagavond aanspoelde op het strand bij Katwijk aan Zee is overleden. Dat meldt SOS Haring. “Na een korte doodstrijd is ze ingeslapen op het strand. SOS Haring is alle hulpverleners ontzettend dankbaar. Ook dank voor alle lieve berichten en medeleven”, twittert de organisatie.

Vrijdag meldde de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) en SOS Haring dat het dier levend was aangespoeld. De vis werd terug naar open zee geholpen, maar spoelde een uur later opnieuw aan. SOS Haring noemde de situatie al meteen zorgelijk.

Het gaat volgens SOS Haring om een vis van zo’n 20 centimeter. “Als een haring aanspoelt, zijn de overlevingskansen meestal gering. Helaas hebben we dit dier niet kunnen redden”, meldt een hulpverlener. De haring wordt morgen overgebracht naar de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Meppel. Daar zal worden onderzocht waaraan het dier precies is overleden.

SOS Haring stoort zich aan de berichtgeving over het incident, of liever gezegd: het gebrek daaraan: “Zodra ergens een dolfijn of een walvis aanspoelt, duiken alle media erop. Maar als het om een haring gaat, is de interesse ver te zoeken. Dat geeft al aan dat er op het gebied van soortgelijkheid nog veel werk te verzetten is.”

 
Deel dit artikel: