Meppel in 2030 eerste Nederlandse gemeente met volledig stikstofvrije atmosfeer

Meppel in 2030 eerste Nederlandse gemeente met volledig stikstofvrije atmosfeer
Foto: Anton Havelaar / BublikHaus / Shutterstock.com

MEPPEL - Over zeven jaar moet de lucht in Meppel geen spoortje stikstof meer bevatten. Meppel is dan de eerste Nederlandse gemeente met een volledig stikstofvrije atmosfeer. Dat staat in het plan Meppel Stikstofvrij dat vandaag werd gepresenteerd.

“Zeker, het is een ambitieus plan, maar het is niet onmogelijk”, zegt initiatiefnemer en klimaatdesigner Lejo Giet (36). “In de afgelopen paar miljoen jaar is er veel te weinig gedaan om het stikstofgehalte in de Nederlandse atmosfeer te verlagen. Het werd alleen maar méér. Willen we een volledig stikstofvrije atmosfeer, dan moeten we nu echt beginnen met maatregelen. Meppel wil daar graag het voortouw in nemen.”

Het is geen toeval dat juist voor Meppel is gekozen. De lucht in het Drentse stadje bestaat namelijk nu nog voor maar liefst 78 procent (!) uit puur stikstofgas. Het is dus duidelijk dat er iets moet gebeuren. Is een volledig stikstofvrije atmosfeer wel haalbaar? “Absoluut”, zegt Giet stellig. “En onze ambities reiken nog veel verder. In de toekomst zou onze hele planeet een stikstofvrije dampkring moeten hebben. Dat lijkt nu misschien onmogelijk, maar het kán. Op Mercurius is het al jarenlang de normaalste zaak van de wereld, dus waarom zou het hier niet kunnen?”

 
Deel dit artikel: