Het coronavirus… wat gebeurde er tot nu toe?

Foto: Maksim Toome / Shutterstock.com

Het coronavirus heeft zich in een razend tempo over de wereld verspreid. Werd enkele maanden geleden nog aangenomen dat het virus Europa niet zou bereiken, inmiddels is ook hier het openbare leven tot stilstand gekomen. Tijd voor een terugblik: wat gebeurde er tot nu toe?

18 januari – Nieuwspaal bericht als eerste over een nieuw longvirus dat zich snel verspreidt in de Chinese stad Wuhan. De naam ‘coronavirus’ is dan nog onbekend.

24 januari – Mondkappenfabriek Dielekamp meldt een sterke stijging van het aantal bestellingen uit China. Op dat moment vormt het virus nog geen enkele bedreiging voor ons land. Het bedrijf is zelfs blij met de extra omzet.

28 januari – Nederlanders maken zich zorgen over de spullen die ze bestellen via AliExpress en andere Chinese webshops. Is de goedkope rotzooi uit China nog wel veilig?

29 januari – Ook in Nederland worden de eerste maatregelen genomen. Restaurantketen Chin. Ind. haalt uit voorzorg alle ratten uit de keuken.

31 januari – Even lijkt het er op dat het coronavirus ook Nederland heeft bereikt. Bezoekers van een Chinees restaurant worden onwel. De zorgen zijn dan nog onterecht: volgens de eigenaar van het restaurant is diarree na afloop heel normaal. De eerste Nederlandse coronapatiënt wordt pas veel later ontdekt.

4 februari – Er is veel onduidelijk over de ernst van het coronavirus. Viroloog Eric Stammelhuis stelt Nederlanders gerust: het coronavirus is minder erg dan mannengriep.

24 februari – Het coronavirus slaat over naar Europa. Vooral in Italië raken veel mensen besmet. Het Italiaanse modehuis Gucci besluit om de voorjaarsmode aan te passen.

27 februari – In Nederland wordt de eerste coronapatiënt ontdekt. Het gaat om een man uit Brabant. Dagjesmensen gaan massaal met bussen naar Brabant om de eerste patiënt te bekijken.

29 februari – Er ontstaan hartverwarmende initiatieven om coronapatiënten te steunen. Besmette mensen in ziekenhuizen worden opgevrolijkt door de coronaclowns.

4 maart – Nederlanders proberen massaal het virus te ontvluchten. Een groep coronavluchtelingen komt aan op Texel, dat dan nog virusvrij is.

6 maart – Een Amsterdams reclamebureau begint een grote promotiecampagne om het imago van het coronavirus te verbeteren.

7 maart – Het wordt duidelijk dat het coronavirus wereldwijd veel slachtoffers zal maken. Zal de mensheid overleven? De christelijke partij SGP bouwt uit voorzorg een ark.

9 maart – Het virus blijkt gevaarlijker dan tot nu toe werd aangenomen. In Meppel overlijdt een man die het virus zelfs helemaal niet besmet was.

11 maart – Terwijl Europa nog druk is met COVID-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt, wordt in China al gewerkt aan de opvolger: COVID-20.

12 maart – Nederlanders krijgen het verzoek om zo veel mogelijk thuis te werken. Niet iedereen laat zich daardoor uit het veld slaan. De 31-jarige coronapatiënt Jelle gaat gewoon naar zijn werk en wordt daar als een held onthaald.

13 maart – Nederlanders beginnen met hamsteren. Een supermarktmanager pakt het slimmer aan en sluit zich op in zijn supermarkt.

14 maart – Lege schappen in de supermarkt. Vooral toiletpapier raakt uitverkocht. Op straat ontstaat een levendige handel in illegaal toiletpapier.

15 maart – Koning Willem-Alexander roept de Nederlandse bevolking op: “Haal voldoende bier in huis”.

16 maart – Premier Rutte houdt een televisietoespraak. Op dat moment is duidelijk dat besmetting met het coronavirus moeilijk te voorkomen is. De boodschap van de premier is dan ook: “U moet langzaam besmet worden”.

18 maart – De kerken schieten te hulp. Gelovigen proberen massaal het coronavirus kapot te bidden. Helaas zonder succes.

19 maart – Het coronavirus beïnvloed onze hele samenleving, zelfs onze taal. Taalkundigen melden dat het virus heeft geleid tot een reeks nieuwe scheldwoorden.

22 maart – De televisie staat bijna geheel in het teken van de coronacrisis. SBS start met de televisieserie ‘Chateau Meiland in Lockdown’.

23 maart – De druk op de medische zorg is enorm. Verloskundigen vragen zwangere vrouwen om hun bevalling drie maanden uit te stellen.

24 maart – Nog steeds wordt volop gehamsterd. Vooral toiletpapier is in veel supermarkten uitverkocht. Daarom kunnen mensen toiletpapier downloaden via de website van het RIVM.

29 maart – Doventolk Irma Sluis valt door de mand. De populaire doventolk, die bij elke persconferentie over het coronavirus te zien is, blijkt helemaal niet doof.

30 maart – Het coronavirus zorgt voor een wereldwijd tekort aan beademingsapparatuur. Steeds meer bedrijven gaan tijdelijk beademingsapparatuur maken, waaronder Snackbar Willem.

2 april – Zorgverzekeraars waarschuwen hun klanten: “Onze premiestijging wordt nog erger dan het coronavirus zelf”

3 april – Premier Rutte vraagt Duitsers om niet naar ons land te komen. Het leger wordt ingezet om de Duitsers buiten de deur te houden.

4 april – Het coronavirus zorgt voor veel ellende en verdriet onder BN’ers. Zij kunnen nergens meer terecht voor een botoxbehandeling.

 
Deel dit artikel: