Kerk wil heksenjacht nieuw leven inblazen

Het is al bijna driehonderd jaar geleden dat de laatste heks in ons land op de brandstapel verdween. Maar als het aan het katholieke kerkgenootschap Sint Hubertius ligt wordt het omstreden ritueel in ere hersteld.

Foto: Studiospeciality / Shutterstock.com

Tot ver in de achttiende eeuw was het heel gebruikelijk dat een heks voor haar duivelse praktijken werd vervolgd. In Europa werden naar schatting dertig- tot zestigduizend heksen terechtgesteld. Vanaf het jaar 1720 werden onstoffelijke wezens met rust gelaten en werd het sluiten van een pact met de duivel niet meer bestraft.

“Sinds de afschaffing van de heksenvervolging is de wereld er niet beter op geworden. Zwarte mascara, bingewatchen, Sonja Bakker, allemaal zaken die men ten tijde van de heksenvervolging niet kende”, zegt pastor Frans Ruymert. “Bij de praktische uitvoering van de heksenjacht kun je natuurlijk je vraagtekens zetten, maar het voorkwam een hoop ellende.”

Het kerkgenootschap onderzoekt of de heksenjacht in ons land opnieuw kan worden ingevoerd. “Juridisch ligt het vrij ingewikkeld, maar we bekijken de mogelijkheden”, aldus Ruymert. “De heksenjacht hoort van oudsher bij onze cultuur. Net als Zwarte Piet. Daar mogen we best een beetje trotser op zijn.”