16 ℃

Wetenschap onderzoekt invloed kleuterurine op opwarming oceanen

Wetenschap onderzoekt invloed kleuterurine op opwarming oceanen
Foto: Volodymyr Tverdokhlib / Shutterstock.com

Een team van internationale wetenschappers is een onderzoek gestart naar de invloed van kleuterurine op de opwarming van de oceanen. Het onderzoek moet aantonen welke rol kleuterurine speelt bij de wereldwijde temperatuurstijging van het zeewater.

De opwarming van de oceanen gaat schrikbarend hard. In de oceanen werd in het afgelopen jaar de hoogste gemiddelde watertemperatuur gemeten. In totaal kwam er in de wereldzeeën ongeveer tien zettajoule aan warmte bij. Dat is grotendeels verklaarbaar door broeikasgassen die blijven hangen in de dampkring en zo zorgen voor warmere zeeën, maar tot nu toe is niet duidelijk wat de invloed is van warme kleuterurine die in het water wordt geloosd.

“In de branding van de Middellandse Zee, maar ook op andere plaatsen, zijn vooral in de zomervakantie duizenden kleuters actief die alles maar laten lopen zodra ze de kans krijgen. Alles bij elkaar gaat het om miljoenen liters lauwe kinderpis die jaarlijks in de oceanen belandt. Uiteraard heeft dat effect op de algehele temperatuur van het zeewater”, zegt klimaatwetenschapper Iep Klepper.

Klepper vermoedt ook dat kleuterurine er de oorzaak van is dat steeds meer tropische vissen uitsterven en haring de laatste jaren anders is gaan smaken.

 
Deel dit artikel: