24 ℃
Pinksteren:

Veertien gemeenten weigeren vergunning voor uitstorting Heilige Geest

Veertien gemeenten weigeren vergunning voor uitstorting Heilige Geest
Foto: Martin Charles Hatch / Shutterstock.com

In zeker veertien gemeenten krijgt Pinksteren dit jaar een sober karakter. Onder meer in Apeldoorn, Someren, Wijdenbosch, Leiden en Venlo krijgen gelovigen geen toestemming van de gemeente voor de uitstorting van de Heilige Geest.

Op Eerste en Tweede Pinksterdag vinden op diverse plaatsen in ons land weer uitstortingen plaats, maar een aantal gemeenten weigert een vergunning te verlenen voor het jaarlijkse ritueel. De mogelijke gevolgen voor het milieu gelden daarbij als het belangrijkste bezwaar.

“Wij begrijpen de teleurstelling, maar christelijke tradities mogen niet ten koste gaan van de leefomgeving”, zegt wethouder Rudi Beenhouwer van de gemeente Wijdenbsoch. “Bij de uitstorting komt een flink deel van de Heilige Geest in de atmosfeer terecht. Zolang niet duidelijk is wat daarvan de ecologische gevolgen zijn, kunnen wij helaas geen toestemming geven.”

In een aantal gemeenten is de uitstorting van de Heilige Geest al langer verboden. In Tilburg koos de organisatie vorig jaar voor een alternatieve ceremonie met zelfrijzend bakmeel.

 
Deel dit artikel: