Formeel nog steeds staatshoofd

Kans groot dat koning de macht terugneemt na verkiezingswinst PVV

Kans groot dat koning de macht terugneemt na verkiezingswinst PVV
Foto: RVD / Anton Corbijn

DEN HAAG - Door de enorme politieke aardverschuiving die de verkiezingen hebben veroorzaakt, is de kans aanzienlijk groter dat koning Willem-Alexander de regerende macht in ons land terugneemt. “Er komt een moment dat hij zich niet langer afzijdig kan houden”, zegt koningshuisverslaggever Jan Asmodée.

“In de afgelopen jaren had de koning vooral een ceremoniële rol, maar de vraag is hoe lang dat nog zo blijft. In principe kan hij op ieder moment besluiten om het kabinet te ontslaan en de macht te terug te nemen. Formeel is hij namelijk nog steeds het staatshoofd”, aldus Asmodée.

Volgens Asmodée zouden de handen van Willem-Alexander inmiddels behoorlijk beginnen te jeuken: “De koning ziet natuurlijk ook wel dat de democratie niet meer werkt. Deze verkiezingsuitslag is daar het zoveelste bewijs van. Er komt een moment waarop de koning zich genoodzaakt voelt om het heft weer in eigen hand te nemen. Laat ik het zo zeggen: het is op dit moment heel, heel spannend in Paleis Huis ten Bosch.”

Als koning Willem-Alexander inderdaad besluit om de macht terug te nemen, dan heeft dat volgens de royaltyverslaggever flinke gevolgen: “Eigenlijk zou Geert Wilders premier worden. Dat kan nog wel doorgaan, maar Wilders krijgt dan vooral een ceremoniële rol.”

 
Deel dit artikel: