29 ℃
Na Rutte nu Hoekstra weer in Oekraïne

Zelensky smeekt Hoekstra: “Niet steeds langskomen alsjeblieft”

Zelensky smeekt Hoekstra: “Niet steeds langskomen alsjeblieft”
Foto: Salma Bashir Motiwala / Shutterstock.com

De Oekraïense president Zelensky heeft wereldleiders nogmaals gevraagd om weg te blijven uit het oorlogsgebied. Zelensky deed zijn oproep tijdens het zoveelste bezoek van minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken.

Hoekstra bracht vrijdag een verrassingsbezoek aan Oekraïne, waar hij afgelopen november ook al was. Premier Rutte was in juli al in Oekraïne en ging twee weken geleden wéér op bezoek bij Zelensky. “Ik zeg het niet graag, maar het begint nu een heel klein beetje vervelend te worden”, zei Zelensky.

“We zijn blij dat jullie ons wapens sturen, echt waar, maar het is niet de bedoeling dat jullie zelf steeds meekomen”, benadrukte Zelensky. “Het feit dat wij jullie wapens accepteren, is geen uitnodiging om hier elke week op de koffie te komen. Ik heb verdomme wel wat beters te doen.”

De Oekraïense president maakte een licht gespannen indruk tijdens het bezoek van Hoekstra. Hij stoort zich al langer aan buitenlandse politici die de deur van zijn regeringsbunker platlopen. “Ik denk dat we allemaal weten wie ik bedoel”, zei Zelensky, subtiel wijzend naar Hoekstra. “We zitten hier godverdomme in een oorlogsgebied. En ik moet twee, drie keer per week de hand schudden van een of ander Europees maatkostuum. Ik snap dat jullie het interessant vinden om hier te komen kijken, maar ik heb hier helemaal geen tijd voor. Serieus, ik meen het. Zet je wapens neer bij de grens, wij doen de rest.”

 
Deel dit artikel: