16 ℃

Europese Commissie wil temperatuur eerlijker over Europa verdelen

Europese Commissie wil temperatuur eerlijker over Europa verdelen
Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

De temperatuur moet eerlijker over de landen van de Europese Unie worden verdeeld. Dat zei voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie vrijdagochtend in een debat over de hittegolven in Zuid-Europa. 

“In landen als Italië, Griekenland en Spanje is het momenteel bloedheet, terwijl het in Nederland en België juist te koud is voor de tijd van het jaar. De Europese samenwerking op dit gebied kan beter”, aldus Von der Leyen.

De Europese Commissie wil uiteindelijk toe naar een soort uitwisselingssysteem, waarbij warme lucht eerlijker over de lidstaten wordt verdeeld. “Zuid-Europese landen krijgen verhoudingsgewijs veel te hoge temperaturen over zich heen, terwijl Noord-Europa makkelijk wat van de hitte zou kunnen opvangen. Helaas bestaat er op dit moment nog geen enkele afspraak over de onderlinge uitwisseling van temperatuur.”, aldus Von der Leyen.”

Hoe zo’n uitwisselingssysteem in de praktijk zou moeten worden gebracht, weet Von der Leyen nog niet precies: “Ik ga het nu niet hebben over de details. Daar komen we te zijner tijd wel uit.”

 
Deel dit artikel: