ROTTERDAM - Er komt waarschijnlijk een einde aan de stuntprijzen in de operatiekamers. De spotgoedkope last-minutes zijn de laatste jaren erg in trek, maar door personeelstekort lijkt dit geen vanzelfsprekendheid meer.
De meeste mensen zullen het wel herkennen. Je gaat gezellig met je kinderen shoppen en loopt ook nog even je lokale ziekenhuis binnen. Wanneer er dan net een afmelding voor een ingeplande operatie binnenkomt, is het vaak vechten om wie het plekje krijgt. De last-minute operatie is haast niet meer weg te denken uit onze samenleving. Toch lijkt er een einde aan te komen aan deze populaire gezondheidsdeals. Ziekenhuizen hebben te maken met personeelstekorten en uit onderzoek blijkt dat de samenleving ook zonder de stuntoperaties kan.
Woordvoerder gezondheidszorg Jacques Koole zegt hierover het volgende: “Veel mensen zien het inmiddels als hun recht om voor 150 euro een liesbreukoperatie of een nieuwe hartklep te kunnen bemachtigen. Wij snappen dat dit zo is gegroeid, maar wij kampen nou eenmaal met personeelstekort. Je ziet in de horeca bijvoorbeeld ook dat de prijzen stijgen en zaken soms dicht blijven. Om dat te voorkomen, gaan we een proef starten waarbij mensen alleen met een doktersindicatie naar het ziekenhuis kunnen komen.”
Niertransplantaties
Patiënt Jan-Leo Fot uit Rotterdam is niet blij met de plannen: “Ik loop geregeld het ziekenhuis binnen en vaak met succes. Ik heb inmiddels 17 niertransplantaties achter de rug en ook heb ik meermaals mijn armen in het gips laten zetten. Puur omdat het kan. Laatst heb ik voor driehonderd euro mijn onderbenen laten afzetten. Voor dat geld kun je zo’n operatie niet laten schieten, toch?”
Trots laat Fot een app zien waarin alle budget-operaties in Nederland te zien zijn: “In het Erasmus wordt net een afspraak bij de kaakchirurg afgezegd vanwege een verjaardag. Het is toch prachtig dat je daar nu even naar binnen kan lopen om voor een prikkie je kaak te laten liften?”
Volgens Fot gaat het schrappen van de last-minute operaties ten koste van de vaardigheid van het ziekenhuispersoneel: “Iemand die dagelijks een lever verwijdert, zal daar altijd beter in zijn dan iemand die dit slechts incidenteel doet. Bovendien is zo’n operatie toch al ingepland, dus het is zonde als niemand er gebruik van maakt.”