WAALWIJK - Klimaatdeskundigen maken zich grote zorgen over de planeet Venus. Uit metingen blijkt dat Venus te maken heeft met enorme hoeveelheden CO2 in de atmosfeer. Deskundigen vragen zich af: hoe lang gaat dat nog goed?
“Als je kijkt naar de luchtkwaliteit op Venus, slaat de schrik je om het hart. De CO2-waarde is opgelopen tot ruim 96 procent. Dit is al tientallen jaren bekend, maar niemand doet er wat aan”, zegt klokkenluider Eric Kozijn van het Perineum Observatory in Waalwijk.
CO2 is een berucht broeikasgas. Door de hoge concentratie CO2 in de atmosfeer heeft Venus steeds vaker te maken heeft met extreem weer. “In de zomer kan het wel 460 graden worden. Stormen met windsnelheden van 360 kilometer per uur zijn inmiddels geen uitzondering meer”, zegt Kozijn. “Er komt natuurlijk een moment waarop de hele planeet onbewoonbaar wordt.”
Kozijn wil de kwestie eind volgende maand aankaarten bij de VN: “Ik denk dat we de wereld moeten wakkerschudden. Willen we van Venus een leefbare planeet maken, omdat we die van ons al helemaal naar de tyfus hebben geholpen, dan is het nu écht tijd voor actie.”