24 ℃

Vechtsport is veranderd: “We proberen het nu eerst uit te praten”

Vechtsport is veranderd: “We proberen het nu eerst uit te praten”
Foto: Master1305 / Shutterstock.com

UTRECHT - De vechtsportwereld is in de afgelopen jaren ingrijpend veranderd. Waar wedstrijden vroeger steevast uitliepen op vechtpartijen, is nu meer ruimte voor dialoog. 

Klassieke vechtsporten zoals judo en kickboksen kampen al jaren met een teruglopend aantal beoefenaars. De nieuwe vechtsportvariant yoi kaiwa (‘goed gesprek’) is juist sterk in opkomst. “In onze sport proberen we altijd eerst de wedstrijd uit te praten. Lukt dat niet, dan kan er eventueel gevochten worden. Maar zo ver hoeft het meestal niet te komen”, legt de Utrechtse yoi kaiwa-coach Henny Langzhou (26) uit.

“Juist omdat de agressie in de samenleving toeneemt, raken steeds meer mensen geïnteresseerd in yoi kaiwa”, zegt Langzhou. “Vechten kun je tegenwoordig ook in de trein, op straat of in de supermarkt. Voor een gesprek met wederzijds respect is nauwelijks nog ruimte, behalve bij ons in de ring.”

Henny Langzhou werd afgelopen week Europees Kampioen, na een spannende finale tegen de Canadees Norman Watson. “Hij was een geduchte tegenstander, maar na veertien rondes moest hij toegeven dat ik toch sterkere argumenten had.”

 
Deel dit artikel: