16 ℃

Motie tegen gedwongen seks bij huisdieren

De Partij voor de Dieren gaat de strijd aanbinden tegen onvrijwillige seks bij huisdieren. Dat komt vaker voor dan men denkt. Terwijl straathonden en -katten zelf kunnen uitmaken met wie ze het doen, wordt bij zogenaamde raszuivere dieren zo maar bedisseld wie hun sekspartner moet zijn. “Dat is bijzonder traumatisch voor deze dieren”, zegt Kamerlid Els Leemkuil.

Foto: Spiky and I / Shutterstock.com

Leemkuil noemt het “ronduit walgelijk” hoe dierenbezitters en vooral fokkers hiermee omgaan. “Aan de behoefte van zo’n dier aan een passende partner wordt volstrekt voorbijgegaan. En waarom? Alleen om het geld”, briest ze. En, rood aanlopend van woede: “Ik noem dat dierenprostitutie.”

De PvdD vindt dan ook dat dieren in deze tijd zelf keuzes moeten kunnen maken met wie ze het doen, ook als dat ten koste gaat van de raszuiverheid. Een motie van deze strekking zal komende week worden ingediend in de Tweede Kamer.

Leemkuil eindigt met een voorbeeld: “Pas zag ik dat een aangelijnde golden retriever en een poedel verlekkerd aan elkaar zaten te snuffelen. Werden ze door hun baasjes zo maar van elkaar weggetrokken. Dan breekt je hart toch, als je dat ziet?”

 
Deel dit artikel: