Grimmige sfeer bij Songfestival na optreden Og3ne

Het provocerende optreden van Og3ne bij het Eurovisie Songfestival zorgde zaterdagavond voor een grimmige sfeer in Oekraïne. Aanvankelijk leek de stemming in de Oekraïense hoofdstad Kiev gemoedelijk, maar na het nummer ‘Lights and shadows’ sloeg de sfeer om.

Foto: YT CC

Ondanks de gespannen verhoudingen tussen het Russische leger en de Oekraïense opstandelingen was het in de afgelopen maanden relatief rustig. Na het optreden van Og3ne sloeg echter opnieuw de vlam in de pan. Direct na het Nederlandse optreden braken rellen uit in het centrum van Kiev.

Deskundigen hadden vooraf al gewaarschuwd voor het opruiende karakter van het nummer ‘Lights and shadows’. Vooral het tweede couplet zette kwaad bloed bij de opstandelingen. Woedende demonstranten scandeerden op het Plein van de Onafhankelijkheid driestemmig de zin ‘Every battle’s victory’.

Songfestivalcriticus Eugène Laapers vindt het moedig dat het optreden van Og3ne ondanks de waarschuwingen toch is doorgezet. “Je weet natuurlijk van tevoren dat zo’n liedje voor problemen zorgt. Dat risico is kennelijk bewust genomen. Ik moet er niet aan denken wat er was gebeurd als we opnieuw Sieneke hadden gestuurd.”

 
Deel dit artikel: