17 ℃

“Geef Zwarte Piet een eigen feest op 4 december”

Er lijkt een doorbraak te komen in de voortslepende Zwarte Piet-discussie. Tot nu toe was Zwarte Piet onlosmakelijk verbonden met het Sinterklaas, wat het feest volgens sommigen een racistisch tintje gaf. De actiegroep Piet Niet stelt voor om Zwarte Piet een eigen feest te geven.

hoofdpiet-zwarte-piet-Erik-van-MuiswinkelAl enkele jaren staat de positie van Zwarte Piet ter discussie. De traditionele donkere assistent van Sinterklaas zou volgens tegenstanders verwijzen naar het slavernijverleden. Zwarte Piet zou een uiting van racisme zijn en niet meer passen in de huidige tijd.

Actiegroep Piet Niet komt met een compromisvoorstel, waarin Zwarte Piet niet langer samen met Sinterklaas op pad gaat. “Zwarte Piet moet een eigen feest krijgen. Op die manier is Zwarte Piet niet meer de knecht van Sinterklaas, maar een onafhankelijke kindervriend”, legt woordvoerder Stanley Braafsuiker uit.

Het Pietenfeest kan volgens Braafsuiker een dag voor het Sinterklaasfeest plaatsvinden. “Zwarte Piet kan op 4 december alvast de cadeautjes brengen, waarna Sinterklaas de kinderen op 5 december alsnog op schoot neemt. In principe komt Sinterklaas dus voortaan wel met lege handen, ja.”

 
Deel dit artikel: