27 ℃

Bijstandsmoeder Anja wil niets liever dan zes kinderen

Foto: Frank 11 / Shutterstock.com

Steeds meer Nederlanders kunnen zich door geldgebrek niet onbeperkt blijven voortplanten. Een van hen is Anja Modderkamp (38).

Anja is een alleenstaande moeder met vier thuiswonende kinderen: Patrick (23), Melissa (22), Wesley (5) en Shamira (2). Door problemen met haar motivatie kan Anja niet werken en leeft ze van een uitkering. Ze zou dolgraag nog twee kinderen op de wereld zetten, maar vanwege haar financiële situatie zit dat er niet in.

“Kinderen baren is alles voor mij, vooral omdat ik verder niet zo veel kan”, vertelt Anja. “Ik kan niet eens voor mezelf zorgen, laat staan voor mijn kinderen. Daarom ben ik zo ongelofelijk trots dat ik er toch vier heb uitgekakt. Ik zou graag door willen gaan met ongelimiteerd baren zonder ook maar een seconde na te denken over de consequenties, maar met mijn inkomen lukt dat niet.”

In ons land moeten bijna een miljoen mensen rondkomen van minder dan het minimum. Vaak lukt het hen om hooguit drie of vier kinderen te laten opgroeien in armoede, meer niet. Vanuit de overheid is er wel een regeling om de ongebreidelde voortplantingsdrift van deze mensen te financieren, in de vorm van kinderbijslag, maar meestal is die ontoereikend.

Samen met haar budgetcoach is Anja aan het rekenen geslagen: “Uit pure domheid nog een stuk of twee kinderen aan mijn armoedige gezin toevoegen wordt te duur. Maar eentje moet lukken.”

 
Deel dit artikel: