Voor het eerst ook Vikingen herdacht op 4 mei

Foto: Akimov Igor / Shutterstock.com

Voor het eerst werd bij de Nationale Dodenherdenking op 4 mei stilgestaan bij de duizenden Vikingen die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen. De Vikingen speelden een belangrijke rol bij de bevrijding van ons land.

Aan het einde van de oorlog werd Nederland bevrijd door voornamelijk Canadese, Britse en Amerikaanse militairen. De bijdrage van het Vikingenleger is veel minder bekend. Toch speelden zij een belangrijke rol. Uit nieuwe studies blijkt dat de Duitse bezetting weken langer had geduurd zonder de hulp van de Vikingen.

Al in de negende eeuw staken de Vikingen met primitieve boten de Noordzee over, ver voor de landing van de Canadezen. Op die manier wisten zij Friesland nog ruim 600 jaar uit handen van de Duitsers te houden. Toen de Duitse Wehrmacht uiteindelijk toch te sterk bleek, hebben Vikingstrijders nog maandenlang zoute haring met zuur naar de bezette gebieden gesmokkeld (de ‘haringlijn’). In april 1945 werd de 43ste Duitse Panzerfaust-divisie door de Vikingen verslagen, waardoor Amerikaanse en Canadese bevrijdingstroepen konden doorstoten naar het noorden.

De Vikingen leden in de oorlog zware verliezen. Ruim 42.595 Vikingen zijn in ons land gesneuveld. Tijdens de herdenking op 4 mei zijn bij de Bevrijdingsboom in Sneek hun namen voorgelezen. Aansluitend werd het lied ‘Chiquitita’ van Abba gespeeld.

 
Deel dit artikel: