Wie in de zomer de barbecue wil aansteken, moet daarvoor eerst een vergunning aanvragen. Dat wil milieuwetenschapper Iep Klepper. Die vergunning zou pas mogen worden afgegeven na een verplichte cursus “verantwoord barbecueën.
Nu is het in de meeste gemeenten nog toegestaan om zonder vergunning te barbecueën. “Te zot voor woorden”, vindt Klepper. “Op een mooie zomerdag steekt jan en alleman de barbecue aan. De uitstoot van koolmonoxide en koolstofdioxide van een barbecue is enorm. Dat heeft desastreuze gevolgen voor het milieu. Veel mensen realiseren zich dat niet.”
Klepper vindt dat er een streng vergunningenbeleid moet komen. “Gemeenten zouden de wildgroei aan barbecues kunnen indammen, door bijvoorbeeld maar één vergunning per honderd inwoners af te geven. In een verplichte cursus moeten barbecueërs worden voorgelicht over hun milieuvervuilende gedrag.”
Een barbecuevergunning moet 100 tot 200 euro per jaar kosten om de milieuschade te compenseren.