2 ℃

Sinterklaas gaat vooral de rijkste kinderen weer extra verwennen: “Ik ben geen socialist”

Sinterklaas gaat vooral de rijkste kinderen weer extra verwennen: “Ik ben geen socialist”
Foto: Intreegue Photography / Marcel Mooij / Shutterstock.com

BLARICUM - Terwijl Nederland de laatste jaren worstelt met toenemende ongelijkheid, heeft Sinterklaas besloten er nog een schepje bovenop te doen. Terwijl de rest van de kinderen zich tevreden mag stellen met chocoladeletters en mandarijntjes, mogen de welgestelde kids uitkijken naar de nieuwste iPhones, drones, spelcomputers en trips naar Disney World. 

“Laten we wel wezen, ik ben geen socialist”, roept Sinterklaas vol overtuiging terwijl hij zijn baard tevreden gladstrijkt. “Al eeuwenlang probeer ik de kinderen gelukkig te maken, dus dat ga ik dat nu toch niet veranderen? En de welgestelde kinderen zijn lastiger tevreden te stellen. Bij die kinderen zijn nu eenmaal wat duurdere cadeaus nodig om ze echt blij te maken.”

De Sint geeft aan dat zijn budget natuurlijk niet alles toestaat: “Het houdt wel ergens op. Je kunt niet van mij verwachten dat ik met een Rolex op de proppen kom in een willekeurige Vinex-wijk waar de kinderbijslag voor is uitgevonden.”

Maatwerk

Sommige Pieten geven met tegenzin toe dat het werk dit jaar zwaarder is. De route wordt afgestemd op postcode. Terwijl het gros van de Pieten in de vinexwijken opereert met bescheiden zakken vol strooigoed, zijn er gespecialiseerde teams ingericht om op de grachten en in de Gooise villawijken maatwerk te leveren. In het hart van Wassenaar draaien de Pieten overuren om de nieuwe elektrische stepjes, privé-podia voor games en VR-brillen van de laatste generatie af te leveren.

Een zorgelijke trend, vinden critici. “Waarom doet Sinterklaas hieraan mee?”, vraagt socioloog Peter van de Zilver zich af. “In plaats van een beetje nivellering en gezamenlijke feestvreugde, creëert hij een tweedeling waarbij kinderen met rijkere ouders van alles krijgen, terwijl anderen het moeten doen met een paar chocoladecenten. Dat voedt de jaloezie en het gevoel van ongelijkheid. Steeds meer kinderen merken dat de Sint hun vriendjes wél de nieuwste gadgets geeft. Hoe leg je dan als ouder uit dat ‘Sinterklaas voor iedereen is’?”

"Wie zoet is krijgt lekkers, wie rijk is krijgt meer."
Sinterklaas

Het argument dat kinderen met rijkere ouders ’toch al zoveel hebben’ gaat er bij Sinterklaas niet in. “Moet je dat dan afstraffen? Rijke kinderen hebben vaak het standaard speelgoed al. Juist hen moet je blijven verrassen om hun aandacht te houden. En ja, dat is duurder. Maar dat heb ik er graag voor over”, aldus een lichtelijk verontwaardigde Sint.

Exclusiever

Om zijn punt kracht bij te zetten, kondigde de Sint aan dat hij de geschenken voor de jongeren uit de Quote 500-gezinnen nóg exclusiever wil maken. Luxe-ervaringen en maatwerkcadeaus, allemaal om ervoor te zorgen dat zijn boodschap ‘we zijn niet allemaal gelijk’ stevig in de kinderharten geëtst blijft: “Ik groei graag met de doelgroep mee.”

Ook het praktische aspect speelt volgens de Sint mee: “In villa’s is gewoon meer ruimte voor luxe goederen. Een kleine arbeiderswoning ziet er met een paar handjes strooigoed al heel gevuld uit.”

 
Deel dit artikel: