
“Als het om Russische informanten gaat, is Nederland echt minder tolerant geworden”, klaagt Mikhail Sidoriv (54), in Apeldoorn beter bekend als Mark Verhoeven. Hij en andere Russische spionnen voelen zich steeds vaker gediscrimineerd in Nederland.
Sidoriv woont al zo’n dertig jaar in de Apeldoornse wijk Berg en Bos en is volledig in de buurt geïnfiltreerd. “Vroeger had ik altijd leuk contact met de mensen in deze buurt. Op straat werd ik hartelijk begroet, vaak was er tijd voor een praatje. Maar de laatste jaren word ik met de nek aangekeken. Zodra je vertelt dat je voor de Russische Staatsveiligheidsdienst werkt, willen ze niks meer met je te maken hebben. Ja, dat doet pijn, dat mag u rustig weten”, vertelt hij geëmotioneerd.
Wantrouwen
Ook in zijn werk merkt Sidoriv steeds meer wantrouwen. “De lokale autoriteiten werken me actief tegen. Laatst nog wilde ik gewoon wat dossiers inzien op het gemeentehuis – iets dat vroeger moeiteloos ging – maar nu moest ik ineens ‘identificatie’ tonen. Belachelijk!”, vertelt hij. “Jarenlang kon ik gewoon mijn werk doen. Niemand keek ervan op als je ’s avonds in een donker pak een paar rondjes langs de kerncentrale in Borssele wandelde. Nu krijg je meteen verdachte blikken als je rustig een paar foto’s maakt van vitale infrastructuur.”
Sidoriv hoopt op betere tijden. “Ik hoop dat mensen zien dat ik ook gewoon een mens ben”, zucht hij. “Kijk, ik hoef heus geen lintje of zo, maar iedereen hoopt toch op een stukje waardering voor zijn werk.”