22 ℃
Dreigend watertekort:

Provincie gaat actief naar water zoeken in het Markermeer

Provincie gaat actief naar water zoeken in het Markermeer
Foto: Shaiful Rizhuan / Shutterstock.com

MUIDEN - Nederland heeft te maken met een dreigend watertekort. Om te voorkomen dat ons land helemaal zonder water komt te zitten, moet het verbruik omlaag. Daarnaast gaan overheden op zoek naar nieuwe bronnen van water, bijvoorbeeld in het Markermeer.

Door de overvloedige regen van vorige maand denken veel verstandelijk bescheiden Nederlanders dat er water genoeg is, maar schijn bedriegt. Onder meer door de klimaatverandering (warme, droge zomers) dreigt een watertekort te ontstaan. Deze week kwam de overheid al met een Nationaal Plan Drinkwaterbesparing. Daarnaast wordt wanhopig geprobeerd om water te vinden op plekken waar nog niet eerder is gezocht. De provincie Noord-Holland gaat naar water zoeken in het Markermeer.

“Nederland heeft altijd al weinig water gehad en het wordt nog minder”, zegt watermanager W.A. van Buren. “We zullen dus op zoek moeten naar nieuwe bronnen en waar kan dat beter dan in het Markermeer. We vermoeden dat zich in het Markermeer grote, natuurlijke waterreservoirs bevinden.”

Met een booreiland in het midden van het Markermeer wordt gepoogd de waterbronnen te ontdekken. Van Buren: “Het gaat om een uniek project. Nog nooit is midden op een groot meer geboord naar water. We zijn letterlijk het eerste land ter wereld dat zoiets probeert. Volgens ons onderzoek is er een reële kans dat we daadwerkelijk iets vinden, maar we weten nog niet precies op welke diepte het water zit.”

 
Deel dit artikel: