4 ℃
Socioloog:

“Prinses Alexia is een typisch voorbeeld van een meisje-meisje-meisje”

“Prinses Alexia is een typisch voorbeeld van een meisje-meisje-meisje”
Foto: RVD

DEN HAAG - Nadat sociologen van de Universiteit van Meppel eerder al aantoonden dat er een onderscheid gemaakt kan worden tussen een meisje en een meisje-meisje, heeft vervolgonderzoek door diezelfde wetenschappers uitgewezen dat er nóg een categorie bestaat waartoe jonge vrouwen kunnen behoren: meisje-meisje-meisje. Prinses Alexia is hét voorbeeld van een meisje-meisje-meisje. Wat typeert een meisje-meisje-meisje en wat zijn precies de praktische implicaties van deze onderzoeksbevindingen?

“We leven in een tijd waarin identiteitsvorming voor jongeren belangrijker is dan ooit tevoren”, vertelt sociologe Esther Groppens. “Jongeren hebben behoefte om zichzelf te ontdekken, te begrijpen wie ze zijn en te weten hoe zij zich kunnen verhouden tot leeftijdsgenoten in een sociale context. Met name jonge vrouwen kunnen sterke gevoelens van onzekerheid ervaren wanneer zij niet weten wat voor type meisje zij zijn. Of ze kunnen depressief worden op het moment dat ze erachter komen dat hun gedrag niet strookt met dat wat hun meisjescategorie voorschrijft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een meisje-meisje dat bij een voetbalvereniging zit. Vroeg of laat gaat zoiets natuurlijk mis.”

Hoe weet een jonge vrouw of ze een meisje-meisje-meisje is? “Een meisje-meisje-meisje lijkt eigenlijk best wel op een meisje-meisje”, vervolgt Groppens. “Ze is zich dus zeer bewust van haar uiterlijk, wil graag vrouwelijkheid uitstralen, deelt (online) graag haar leven met anderen en is tamelijk onbereikbaar in de liefde. In tegenstelling tot een meisje-meisje kenmerkt een meisje-meisje-meisje zich echter vaak door blauw bloed en een rijke pa. Prinses Alexia is eigenlijk een typisch voorbeeld van een meisje-meisje-meisje. Door jonge vrouwen zoals zij goed te informeren over de bestaande meisjescategorieën, hopen we hun identiteitszoektocht te vergemakkelijken en een heleboel emotionele problematiek te voorkomen.”

 
Deel dit artikel: