19 ℃
NSC-leider is moe

Omzigt vraagt partijen om geduld: “Nu eerst paar dagen slapen”

Omzigt vraagt partijen om geduld: “Nu eerst paar dagen slapen”
Foto: Motortion Films / Robert Hoetink / Shutterstock.com

ENSCHEDE - NSC-leider Pieter Omtzigt is aangekomen in zijn slaapkamer, waar hij de komende dagen in bed zal doorbrengen. Omtzigt is moe en vraagt de leiders van andere partijen om rustig te wachten tot hij is uitgeslapen.

Omtzigt trok dinsdag de stekker uit de formatiegesprekken, waardoor een nieuw kabinet verder weg is dan ooit. Wilders, Yesilgöz en Van der Plas willen zo snel mogelijk met Omtzigt praten om de crisis te bezweren, maar Omtzigt wil voorlopig niet gestoord worden. De NSC-leider moet naar eigen zeggen eerst uitrusten.

“Ik ben doodmoe”, liet Omtzigt woensdagavond optekenen door De Telegraaf. “Ik heb in m’n eentje die hele formatiegesprekken moeten blokkeren. Dat hakt er best in, kan ik je vertellen. Ik ben bekaf.”

Het besluit van Omtzigt om uitgerekend nu naar bed te gaan, betekent dat het hele formatieproces zal moeten wachten tot hij weer wakker is. Omtzigt vraagt de partijleiders van VVD, BBB en PVV om hem tot die tijd met rust te laten.

Wanneer verwacht Omtzigt dat hij is uitgeslapen? “Dat weet ik niet nog niet. Voorlopig niet”, aldus Omtzigt. “Tot half februari lig ik in ieder geval in bed. Schrijf dat maar op.”

 
Deel dit artikel: