12 ℃

Omtzigt geeft duidelijkheid: “Ik denk dat ik wellicht wel een bepaalde beslissing heb genomen”

Omtzigt geeft duidelijkheid: “Ik denk dat ik wellicht wel een bepaalde beslissing heb genomen”
Foto: Robert Hoetink / Shutterstock.com

DEN HAAG - De formatiegesprekken tussen PVV, VVD, NSC en BBB zijn ten einde. Volgens de drie andere partijen heeft Omtzigt van de NSC de stekker eruit getrokken. Omtzigt zelf heeft het vermoeden dat dat weleens kan kloppen.

De partijleiders van de PVV, VVD en BBB hebben teleurgesteld gereageerd op het feit dat de formatiegesprekken zijn beëindigd zonder positief resultaat. Volgens deze drie partijen is duidelijk geworden dat Pieter Omtzigt van de NSC niet verder wil onderhandelen om tot een regeerakkoord te komen. Volgens Omtzigt is dit misschien wel enigszins de waarheid.

“Ik wil absolute duidelijkheid scheppen over mijn positie in de formatiegesprekken”, zegt Omtzigt als hem wordt gevraagd waarom de formatiegesprekken zijn geklapt. “Na ongeveer acht weken praten denk ik wel met enige zekerheid te kunnen zeggen dat het nog niet volledig zeker is dat we tot een eventueel vergelijk kunnen komen. Er is zelfs een waarschijnlijkheid dat we wellicht niet eens tot een enigszins acceptabel compromis kunnen komen. En als de situatie zo ligt, vind ik dat ik absolute helderheid moet geven aan de Nederlandse kiezer door de deur op een kier te houden. Ik hou er niet van om knopen door te hakken, maar dit keer zat ik er verdomd dichtbij.”

 
Deel dit artikel: