19 ℃

Noord-Holland wil elektriciteit opwekken uit ADHD-kinderen

Foto: Marijs / Shutterstock.com

De provincie Noord-Holland onderzoekt of ADHD-kinderen kunnen worden ingezet voor de productie van groene stroom. Een groep van circa 20 overactieve kinderen levert genoeg energie om drie huishoudens van elektriciteit te voorzien.

De vraag naar elektriciteit neemt snel toe en het elektriciteitsnetwerk kan de groei niet bijbenen. Nieuwe grootverbruikers kunnen nu al niet meer op het netwerk worden aangesloten. Deskundigen zoeken koortsachtig naar alternatieve stroombronnen om aan de vraag te kunnen voldoen. Voor het eerst wordt daarbij ook gekeken naar zeer drukke kinderen.

“Kinderen met ADHD bevatten een enorme hoeveelheid kinetische energie. Die energie wordt nu nog voornamelijk gebruikt voor irritant gedrag. Met medicijnen of een flinke tik kan dat gedrag worden onderdrukt, maar het is veel zinvoller om de overtollige energie te gebruiken om elektriciteit op te wekken”, zegt onderzoeksleider Mebert Verhoef.

“Op kleine schaal is het ons al gelukt. Een hyperactief kind van 11 jaar was in staat om een gloeilamp én een wasmachine te laten werken door enkel te stuiteren. Slapen doen ADHD-patiënten niet, dus hun irritante activiteit kan prima ’s nachts worden aangewend, als zonnepanelen niets opleveren.”

 
Deel dit artikel: