15 ℃
Klein nieuws

Vleesconsumptie onder Nederlanders daalt tot laagste niveau in twee decennia

In Nederland is het vleesverbruik opnieuw gedaald en bereikt daarmee het laagste niveau sinds 2005, zo blijkt uit onderzoek van de Wageningen Universiteit in opdracht van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier.

Nederlanders aten vorig jaar gemiddeld 37 kilo vlees per persoon, gemeten als eetbaar gewicht, wat neerkomt op ongeveer 74,4 kilo karkasgewicht. De daling zette in sinds het coronajaar 2020, toen de sluiting van de horeca leidde tot minder vleesconsumptie, en het niveau is sindsdien niet hersteld. Hoewel niet precies duidelijk is waarom het vleesverbruik afneemt, wijzen onderzoekers op factoren als gezondheidsbewustzijn, dierenwelzijn en milieuoverwegingen.

Daarnaast speelt de gestegen prijs van met name rundvlees een rol. Interessant is dat de consumptie van kip juist steeg, vanwege het gezondere imago en het gemak in bereiding. Wakker Dier benadrukt dat elke vermindering in vleesconsumptie bijdraagt aan het verminderen van dierenleed in de vee-industrie.

Toch blijft vlees eten volgens deskundigen diepgeworteld in de westerse eetcultuur, en de afname verloopt langzaam.

 
Deel dit artikel: