9 ℃
Klein nieuws

Gezondheidsraad adviseert: beperk consumptie van biefstuk en verhoog inname van bonen

De Gezondheidsraad adviseert een verandering in het voedingspatroon door meer plantaardige eiwitten te consumeren en minder vlees te eten.

Het nieuwe rapport, gepresenteerd aan de ministeries van Volksgezondheid en Landbouw, stelt een maximale consumptie van 200 gram rood vlees per week voor, zoals rund, varken en schaap. Tegelijkertijd wordt aanbevolen om meer peulvruchten te eten, ongeveer 250 gram per week, vanwege hun positieve effecten op cholesterol en het milieu. Om voldoende eiwitten binnen te krijgen, raadt de raad ook volkorenproducten en dagelijks een handje ongezouten noten of pinda’s aan.

Rood vlees kan deels vervangen worden door eieren, kip en duurzaam gevangen vis, met een limiet van 100 gram per week. Deze richtlijnen richten zich op het verminderen van chronische ziekten en houden nu ook rekening met voedselveiligheid en milieu. Het Voedingscentrum zal deze adviezen vertalen naar praktische voorlichting en verwacht in 2026 een update van de Schijf van Vijf uit te brengen.

 
Deel dit artikel: