13 ℃
'Over honderd jaar ligt het er nog'

Nieuw milieuprobleem op stranden: zand blijkt niet biologisch afbreekbaar

Nieuw milieuprobleem op stranden: zand blijkt niet biologisch afbreekbaar
Foto: HY-DP / Shutterstock.com

EGMOND - Naar aanleiding van een alarmerend rapport van milieudeskundige Iep Klepper maken natuurbeheerders zich zorgen over de Nederlandse stranden. Uit onderzoek blijkt dat de Nederlandse stranden bestaan uit zand dat niet biologisch afbreekbaar is.

Niet alleen in Nederland, maar ook in veel andere landen zijn de stranden gemaakt van zand. En juist dat is het probleem. “De meeste materialen, zoals hout en bepaalde grassoorten, vergaan na verloop van tijd. Maar zand niet”, waarschuwt Klepper. “Dankzij ons onderzoek weten we nu dat zand niet biologisch afbreekbaar is. We komen er eigenlijk nooit meer vanaf. Bij Scheveningen hebben we zand gevonden dat er al honderden jaren ligt. Doe zelf maar eens een beetje zand in een potje. Na een paar jaar ziet het er nog precies hetzelfde uit.”

Volgens Klepper liggen alleen al op de Nederlandse stranden miljoenen tonnen zand: “Dat is op zich nog geen probleem, maar het wordt wél zorgelijk als dat spul in de zee terechtkomt. Vissen zouden het zand kunnen inslikken. En omdat mensen vissen eten, zouden minuscule zandkorreltjes ook in ons lichaam terecht kunnen komen.”

Toch is er ook goed nieuws, want volgens Klepper wordt inmiddels gewerkt aan een oplossing voor het zandprobleem: “In sommige landen proberen ze de stranden af te dekken met plastic afval, zodat het zand niet meer de zee in waait. In India en op de Filipijnen zijn ze daar al heel ver mee.”

 
Deel dit artikel: