23 ℃

“Kans groot dat de koning weer gewoon zelf gaat regeren”

“Kans groot dat de koning weer gewoon zelf gaat regeren”
Foto: RVD / Anton Corbijn

DEN HAAG - Veel Nederlanders zijn bezorgd, nu de PVV personen met een dubieus verleden op ministersposten plaatst. De kans dat koning Willem-Alexander de regerende macht terugneemt wordt steeds groter. “Er komt een moment dat hij zich niet langer afzijdig kan houden”, zegt koningshuisverslaggever Jan Asmodée.

Nog vóór zijn beëdiging moest beoogd PVV-minister Gidi Markuszower al opstappen, omdat hij volgens de veiligheidsdiensten mogelijk staatsgevaarlijk is. Ook over andere bewindslieden bestaan grote twijfels. “Als de veiligheid van het land in het geding komt, kan koning Willem-Alexander besluiten om de macht terug te nemen”, zegt royaltydeskundige Jan Asmodée.

“In de afgelopen jaren had de koning vooral een ceremoniële rol, maar de vraag is hoe lang dat nog zo blijft. In principe kan hij op ieder moment besluiten om het kabinet te ontslaan en de macht te terug te nemen. Formeel is hij namelijk nog steeds het staatshoofd”, aldus Asmodée.

Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed / Wiki Commons CC BY-SA 4.0

Huis ten Bosch, het paleis van waaruit koning Willem-Alexander in geval van nood het land kan besturen

Volgens Asmodée zouden de handen van Willem-Alexander inmiddels behoorlijk beginnen te jeuken: “De koning ziet natuurlijk ook wel dat de democratie niet meer werkt. De vercriminalisering van het kabinet is daar het zoveelste bewijs van. Er komt een moment waarop de koning zich genoodzaakt voelt om het heft weer in eigen hand te nemen. Laat ik het zo zeggen: het is op dit moment heel, heel spannend in Paleis Huis ten Bosch.”

Als koning Willem-Alexander inderdaad besluit om de macht terug te nemen, dan heeft dat volgens de royaltyverslaggever flinke gevolgen: “Eigenlijk zou Dick Schoof premier worden. Dat kan nog wel doorgaan, maar hij krijgt dan vooral een ceremoniële rol.”

 
Deel dit artikel: