14 ℃

Hoekstra zet Chinese minister keihard op zijn plek: “Babi pangang is géén Chinees gerecht”

Hoekstra zet Chinese minister keihard op zijn plek: “Babi pangang is géén Chinees gerecht”
Foto: Greecemfa / Wiki Commons CC BY-SA 2.0 / Kremlin.ru / Wiki Commons CC BY-SA 4.0

Minister Wopke Hoekstra is op de eerste dag van zijn bezoek aan China al direct in aanvaring gekomen met zijn Chinese ambtsgenoot Qin Gang. Hoekstra greep de ontmoeting aan om een hardnekkig misverstand over de herkomst van babi pangang de wereld uit te helpen.

De relatie tussen Nederland en China is de laatste jaren sterk verslechterd. Hoekstra is momenteel in Peking om zaken te bespreken die Nederland al lange tijd dwarszitten. “China maakt al decennialang goede sier met babi pangang, terwijl het gerecht helemaal niets met de Chinese keuken te maken heeft”, sprak Hoekstra fel.

“Babi pangang komt oorspronkelijk uit Indonesië en Maleisië. Hemelsbreed minstens tweeduizend kilometer verwijderd van China. Waarom Chinese restaurants wereldwijd babi pangang op de menukaart hebben staan, is mij een raadsel. Ik verwacht dat China een einde maakt aan deze vorm van misleiding”, mopperde Hoekstra.

Na afloop in het hotel gaf Hoekstra nog een toelichting op zijn tirade: “De herkomst van babi pangang lijkt misschien een futiliteit, maar het was nodig om de gesprekken met de Chinezen naar mijn hand te zetten. Het is belangrijk om direct psychologisch overwicht te creëren. Dat is het spel. Nu ging het toevallig over babi pangang, maar het had evengoed over nasi goreng kunnen gaan.”

 
Deel dit artikel: