17 ℃

Dokkum herdenkt sinterklaasintocht van 2017

Foto: Jonny Essex / Shutterstock.com

In de Friese plaats Dokkum is dit weekend de sinterklaasintocht van 2017 herdacht. Twee jaar geleden leidde de aankomst van Sinterklaas tot een felle confrontatie van voor- en tegenstanders van Zwarte Piet.

Enkele tientallen belangstellenden woonden de herdenking bij, onder wie veel kinderen die twee jaar geleden bij de intocht aanwezig waren. Bij het monument aan de Zuidergracht werden bloemen gelegd en kregen ooggetuigen de gelegenheid om hun verhaal te doen.

Ook burgemeester Marga Waanders sprak de aanwezigen toe. Ze wees op het belang om de gebeurtenissen van 2017 te blijven herinneren. “Wat begon als een onschuldig kinderfeest eindigde in een drama. Dit mag nooit meer gebeuren. Dat is de boodschap die wij moeten doorgeven aan toekomstige generaties”, aldus de burgemeester.

De sinterklaasintocht in Dokkum gaat de boeken in als een van de bloedigste intochten uit de geschiedenis. Al voor de intocht werden op de A7 enkele tientallen demonstranten aangehouden. Een plaquette in het centrum van Dokkum herinnert aan de gebeurtenissen uit 2017.

 
Deel dit artikel: