11 ℃

ConsuNL: “Huisdier kost vaak meer dan hij oplevert”

Foto: Lesia Kapinosova / Shutterstock.com

Veel mensen hebben een hond of een kat in huis. Maar levert dat werkelijk iets op? ConsuNL rekende het uit.

In deze onzekere tijd kijkt iedereen naar de inkomsten en uitgaven. Maar waar abonnementen worden opgezegd en andere nutteloze dingen de deur uit gaan, mogen huisdieren meestal blijven. “De meeste mensen staan open voor besparingen. Maar zodra je begint over het naar buiten stampen van hun huisdier kijken ze je raar aan”, zegt woordvoerder Wilco Bols van ConsuNL.

“Een hond, bijvoorbeeld. Dat lijkt leuk, maar dat is het niet”, aldus Bols. “Voor een zak voer betaal je al gauw 20 euro. En dan hebben we het nog niet eens over de tijd die het je kost om de hond uit te laten. Die moet je wel doorberekenen. Stel, we gaan uit van het minimum uurloon en je wandelt dagelijks een half uurtje met dat kutbeest. Dan heb je het over een kostenpost van 1.825 euro per jaar.”

“Een veel gemaakte fout is dat mensen zich hechten aan hun huisdier”, weet Bols. “Praat er eens over met je dierenarts. Hij kan een uitgebreide kostenanalyse maken. Meestal is dan het advies om het dier te laten inslapen. Dat is niet leuk, maar economisch wel de beste keuze.”

 
Deel dit artikel: