13 ℃
Omwonenden gerustgesteld:

België belooft dat kerncentrale Tihange na ramp direct dichtgaat

België belooft dat kerncentrale Tihange na ramp direct dichtgaat
Foto: Engel.ac / Shutterstock.com

Een van de reactoren van de kerncentrale in het Belgische Tihange is onverwachts stilgevallen. De reactor stopte ermee vanwege ‘een probleem’.  Over de veiligheid van de centrale bestaan al langer grote twijfels. Toch hoeven omwonenden zich geen zorgen te maken. België belooft dat de kerncentrale na een ramp direct zal worden gesloten.

In één van de drie reactoren zitten al jarenlang scheurtjes. Ongeruste omwonenden willen al jaren dat de kerncentrale dichtgaat, maar de Belgische overheid besliste anders. Wel belooft België dat de centrale direct zal worden gesloten als de onvermijdelijke kernramp eenmaal heeft plaatsgevonden.

Volgens het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) is er geen enkele reden tot ongerustheid. “Uiteraard zullen wij er streng op toezien dat de beschadigde reactor direct wordt stilgelegd nadat het fout is gegaan. Zodra de kernreactor met een oorverdovende knal uiteen is gebarst en zwaar radioactief materiaal over honderden kilometers is verspreid, grijpen wij in.”

 
Deel dit artikel: