
BAZEL - Naar schatting zeker achtduizend Nederlanders zijn de afgelopen week op de vlucht geslagen naar Zwitserland. Vermoedelijk hangt dit samen met de recente berekeningen van het CBS waaruit blijkt dat de inflatie in Nederland nog altijd niet daalt. Sterker nog, de prijzen blijven stijgen, bijvoorbeeld voor de boodschappen. Waarom zoeken zoveel Nederlanders opeens hun heil in Zwitserland?
“Dat is een vraag waarover veel economen momenteel het hoofd breken”, antwoordt economisch psycholoog Harry Molba. “Vanwege de hoge levensstandaard behoort Zwitserland tot een van de duurste landen in Europa, dus elke Nederlander die in een Zwitserse supermarkt hoopt op goedkopere chocolade, koffie of biefstuk zal van een koude kermis thuiskomen. Toch kan daarin wel een verklaring schuilen. De ervaring dat de prijzen in Zwitserland nóg hoger liggen dan thuis, kan Nederlanders helpen om de inflatie in eigen land te relativeren en gestegen levenskosten op waarde te leren schatten. Mogelijk is de vlucht naar Zwitserland dus een middel om meer dankbaarheid te voelen voor de relatief lage prijzen in Nederland.”
Volgens Molba kan er echter ook nog iets anders aan de hand zijn: “Het is minstens zo aannemelijk dat Nederlanders naar Zwitserland afreizen omdat zij zich juist niets aantrekken van de inflatie. Door te verblijven in chique hotels, dure alcohol te drinken en zelfs prijzige EK-wedstrijden bij te wonen, laten deze Nederlanders merken dat zij zich enorme prijsstijgingen kunnen veroorloven. In dat scenario zou er dus sprake kunnen zijn van een krachtig statement, misschien zelfs een sneer richting het CBS.”