12 ℃

Huiseigenaren experimenteren met wietkwekerij op zolder om overschot aan zonnestroom te benutten

Huiseigenaren experimenteren met wietkwekerij op zolder om overschot aan zonnestroom te benutten
Foto: Stonel / Shutterstock.com

ROTTERDAM - Huiseigenaren met zonnepanelen in Rotterdam experimenteren met een wietkwekerij op zolder. Door het overschot aan zonnestroom in te zetten voor de zolderkwekerij, wordt voorkomen dat het elektriciteitsnet overbelast raakt.

Het aantal huishoudens met zonnepanelen is zo sterk gestegen, dat het elektriciteitsnet overbelast dreigt te raken. Om te voorkomen dat daardoor storingen ontstaan, moeten sommige huiseigenaren een boete betalen voor het terugleveren van stroom. In Zeeland krijgen eigenaren van zonnepanelen zelfs een bonus als ze hun panelen uitzetten. In Rotterdam wordt geprobeerd het overschot aan zonnestroom te benutten voor de kleinschalige wietkwekerij.

“Enerzijds is er een overschot aan zonnestroom, anderzijds is er in onze stad een grote behoefte aan wiet. Door huiseigenaren actief aan te moedigen om op zolder te gaan kweken, wordt alle opgewekte elektriciteit goed benut en raakt het elektriciteitsnet niet overbelast. Zo lossen we dus feitelijk twee problemen tegelijk op”, zegt initiatiefnemer Wesley D.

Toppen

Wesley heeft inmiddels vijftien eigenaren van zonnepanelen bereid gevonden om hun zolders beschikbaar te stellen: “Wij leveren de planten en we sluiten de kweeklampen netjes aan op de zonnepanelen. Eén keer per maand komen onze medewerkers langs om de planten te toppen. De huiseigenaar heeft er dus geen omkijken naar.”

Foto: Roman Zaiets / Shutterstock.com

Een van de Rotterdamse zolderruimtes die met zonnestroom worden verlicht.

Als het experiment slaagt, wil Wesley het concept ook uitrollen naar andere gemeenten. “We zorgen hiermee voor een stukje duurzaamheid in onze business en tegelijk verlossen we de netbeheerders van het stroomoverschot”, zegt hij. “En daarnaast is het natuurlijk mooi dat de zolders in ons land een stukje groener worden.”

 
Deel dit artikel: