SCHELLINKHOUT - Veel clowns storen zich aan de manier waarop ze worden neergezet tijdens Halloween. Volgens clown Martin Brenninks (54) uit Schellinkhout wordt zijn soort mensen rond Halloween systematisch gedemoniseerd.
“Door stigmatiserende feesten als Halloween is het beeld ontstaan van clowns als griezelige, vijandige psychopaten die mensen de stuipen op het lijf jagen. Voor clowns als ik is dat buitengewoon kwetsend”, zegt Brenninks. “Voor de goede orde: de meeste clowns hebben wel degelijk goede bedoelingen en zijn er beslist niet op uit om mensen bang te maken.”
Volgens Brenninks hebben fatsoenlijke, niet-psychopatische clowns last van het sinistere beeld dat van deze beroepsgroep is ontstaan: “Professionele clowns zien het aantal boekingen dalen, omdat mensen bang zijn geworden. Zelf werk ik als ziekenhuisclown, maar steeds vaker duiken patiëntjes al onder het bed als ik de kamer binnenkom. Dat is niet leuk.”
Toch hebben niet alle clowns moeite met de beeldvorming die tijdens Halloween is ontstaan. Horrorclown Rob Gielkense (46) ziet het probleem niet. “U moet onderscheid maken tussen normale clowns en horrorclowns. Wij opereren in een apart segment binnen de clownswereld. Horrorclowns worden veelvuldig geboekt door ouders die hun kinderen eens traumatisch willen laten janken. Dat is gewoon een heel ander vak.”