19 ℃

Zweden wil lid worden, maar “NAVO moet wapens wel zelf in elkaar zetten”

Foto: Finnish Government / Wiki Commons CC BY 20

De kans is groot dat de NAVO op korte termijn wordt uitgebreid met twee noordelijke lidstaten. Naast Finland wil ook Zweden toetreden tot het bondgenootschap. Volgens de Zweedse premier Magdalena Andersson beschikt Zweden over ‘een groot scala aan wapens die op het slagveld gemakkelijk in elkaar gezet kunnen worden’.

Eerder gaf de Finse premier Sanna Marin aan dat Finland het NAVO-lidmaatschap ambieert. Zweden sluit zich daarbij aan. Reden voor de wens tot toetreding is de toegenomen dreiging vanuit Rusland.

Voorwaarde voor toetreding is dat Zweden een militaire bijdrage kan leveren aan de NAVO, maar volgens premier Andersson is dat geen enkel probleem: “De NAVO moet onze wapens alleen nog even in elkaar zetten, maar dat is heel makkelijk. Bij elk wapen zit een bouwtekening en een inbussleuteltje. Iedereen kan het.”

Het Zweedse leger staat bekend als modern en praktisch. De trots van de Zweedse landmacht is het Råkettö-luchtafweersysteem, dat gemakkelijk kan worden omgebouwd tot slaapbank.

 
Deel dit artikel: